Prawidłowe nawyki żywieniowe powinny być kształtowane od najmłodszych lat życia. Niestety okazuje się, że osoby motywowane troską o swoje zdrowie, czy też chęcią zrzucenia paru nadprogramowych kilogramów, często nabierają przyzwyczajeń, które z pozoru mogą wydawać się bardzo korzystne. Jednakże, jak okazuje się po pewnym czasie, przynoszą one więcej szkód, niż pożytku. Zapoznaj się z artykułem, by poznać 5 najczęściej popełnianych błędów żywieniowych.
Zasady zdrowego odżywiania się – o czym warto pamiętać?
Pierwszym podstawowym błędem jest nieregularne spożywanie posiłków. Jest to szkodliwy nawyk, który rozregulowuje pracę układu trawiennego człowieka, a także spowalnia metabolizm, co oczywiście ma bardzo negatywny wpływ na organizm. Warto pamiętać o zasadzie mówiącej o tym, że powinno się spożywać 4 lub 5 posiłków w równych odstępach czasu. Każdy dzień powinien rozpoczynać się od zjedzenia zdrowego i pożywnego śniadania, a kończyć na lekkostrawnej kolacji. Kolejnym częstym błędem żywieniowym jest stosowanie tzw. głodówek – pomijanie posiłków powoduje, że organizm człowieka zaczyna magazynować tłuszcz, zamiast go spalać. Jest to pewnego rodzaju wrodzony system obronny, który ma za zadanie przygotować ciało na „czarną godzinę”. Ponadto, ciągłe uczucie głodu negatywnie wpływa na nastrój, wzmaga uczucie rozdrażnienia, może też powodować niepohamowane napady agresji.
Wiele osób wychodzi z założenia, że napoje powinny być dostarczane organizmowi dopiero wtedy, gdy sam się o tym upomina. Nic bardziej mylnego – człowiek dziennie powinien dostarczać organizmowi określoną ilość napojów, tj. 30 mililitrów na każdy kilogram masy ciała. Warto pamiętać o tym, jak ważna w kontekście zdrowia człowieka jest woda, a jej niedobór może prowadzić do np. problemów związanych z działaniem układu krążenia.
Istotną zasadą prawidłowego odżywiania jest przestrzeganie limitu kalorycznego – zapotrzebowanie te wygląda inaczej dla kobiet, mężczyzn, osób pracujących fizycznie, umysłowo. Zbyt duży deficyt kaloryczny może prowadzić do niedoborów żywieniowych, kłopotów z koncentracją, czy ciągłego uczucia głodu.
Rola mikro- i makroelementów w diecie
Prawidłowe nawyki żywieniowe to przede wszystkim troska o swoje zdrowie i dbałość o to, by w codziennie spożywanym jedzeniu zawrzeć niezbędne mikro- i makroelementy. Pozwalają one zachować dobrą formę, samopoczucie, a także zapewniają sprawne funkcjonowanie całego organizmu. W wyliczeniu zalecanych proporcji pomoże doświadczony dietetyk, którego wiedza umożliwi wykształcenie dobrych nawyków, a w efekcie poprawę zdrowia i sił witalnych.