Jednym z najczęściej zadawanych pytań podczas „przechodzenia na dietę” jest to, ile posiłków dziennie powinno się spożywać. Okazuje się jednak, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Liczba posiłków oraz odstępy pomiędzy nimi powinny być dostosowywane indywidualnie do programu żywieniowego, oraz celu, jaki został wyznaczony. Inaczej może to wyglądać w przypadku, gdy celem jest utrata masy ciała, a inaczej gdy chodzi o jej zwiększenie.
Uniwersalne zadany dotyczące ilości spożywanych posiłków
Pomijając indywidualne dostosowanie diety, które często bywa bardzo różne, można bezpiecznie założyć, że stosowanie poniższych wskazówek nie zaszkodzi, a nawet pomoże osiągnąć wymarzony cel. W układaniu całodniowego programu odżywiania ważne jest dostosowanie ilości oraz regularności przyjmowanych posiłków. Szczególnie ważne jest, aby jeść o stałych porach. Przyjmowanie posiłków o różnych porach dnia spowoduje rozstrojenie metabolizmu i może spowodować, że efekty będą odwrotne do tych zamierzonych. Złotą i powszechnie przyjętą zasadą jest przyjmowanie do pięciu posiłków w ciągu całego dnia. Poniżej został przedstawiony przykładowy harmonogram:
- śniadanie – powinno się go spożyć do 2 godzin od zakończenia snu. Jego kaloryczność powinna oscylować między 25 a 30% całodobowego zapotrzebowanie na energię,
- drugie śniadanie – odstęp od śniadania powinien wynosić co najmniej 3 godziny, jednak nie więcej niż 4. Zapotrzebowanie na energię powinno być zaspokojone w 5 – 10%,
- obiad – powinien się odbyć mniej więcej po 3 lub 4 godzinach po drugim śniadaniu. Jest to najbardziej kaloryczny posiłek, ponieważ zaspokaja od 30 do 35% zapotrzebowania energetycznego. Należy pamiętać, żeby nie przekroczyć kaloryczności szczególnie przy obiadach składających się z dwóch posiłków,
- podwieczorek – jest to opcjonalny wariant, który jest czasami pomijany w planowaniu harmonogramu żywieniowego. Jednak może się okazać bardzo pomocny szczególnie na początku drogi ze zdrowym odżywianiem. Najlepiej jest go zjeść po około 3 godzinach od obiadu, a jego kaloryczność powinna być zbliżona do drugiego śniadania,
- kolacja – spożyta najpóźniej 4 godziny po podwieczorku, lub do dwóch godzin od pory snu. Należy pamiętać, aby nie objadać się na noc, ponieważ będzie to negatywnie wpływać na efektywność snu.
Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Poza ilością i regularnością przyjmowanych posiłków szczególną uwagę trzeba zwrócić na to, co się zjada, a także jakie składniki odżywcze zostaną dostarczone do organizmu. Prawidłowe określenie tych wartości jest dość skomplikowane, dlatego warto udać się po profesjonalną pomoc do dietetyka w skomponowaniu odpowiedniej dla Państwa diety.