dieta online

Dieta jest planem żywieniowym dopasowywanym do indywidualnym potrzeb – jest to odpowiedź na cele, które mogą polegać na chęci zmiany swojego wyglądu, a także zadbania o zdrowie. Rozróżniamy więc diety odchudzające, jak również specjalistyczne skierowane dla sportowców, oraz diety lecznicze, przeznaczone dla osób chorujących oraz tych, którzy kierują się chęcią zadbania o swój organizm i samopoczucie. Dieta powinna zostać dobrana w sposób uwzględniający indywidualne potrzeby oraz ewentualnej konieczności ograniczenia konkretnych składników spożywczych, które wynikają np. z alergii pokarmowych. Zapoznaj się z tekstem, by dowiedzieć się, w jaki sposób sporządza się dietę online.

Dieta online – jak sporządza się indywidualny plan żywieniowy?

Objawami nieprawidłowej diety może być szybkie przybieranie na wadze lub brak efektów odchudzania, ale również problemy związane z brakiem snu, nieprzemijającym zmęczeniem, uczuciem ciężkości itp. Doświadczony specjalista na podstawie udzielonych mu informacji przygotowuje plan dietetyczny, który będzie odpowiedzią na indywidualne potrzeby klienta, a jednocześnie pozwoli ukształtować prawidłowe nawyki żywieniowe. Przykładowo, osoby chcące schudnąć otrzymają spersonalizowaną dietę zorientowaną na ograniczenie codziennego spożycia kalorii przy jednoczesnym uniknięciu uczucia ciągłego głodu oraz tzw. efektu jo-jo.

Coraz większą popularnością cieszą się tzw. diety online, które sporządzane są na podstawie wywiadu telefonicznego lub przygotowanej w tym celu ankiety internetowej. Specjalista w trakcie opracowywania planu żywieniowego uwzględnia takie informacje jak m.in. wiek, waga oraz wzrost, a także przyjmowane lekarstwa, zdiagnozowane choroby, czy nawet ulubione składniki spożywcze – celem jest bowiem nie tylko przygotowanie diety skutecznej, ale również smacznej. Pytania zawarte w ankiecie dotyczą również takich kwestii jak ilość wypijanej wody, częstotliwość treningów i ich intensywność, a także ewentualne alergie pokarmowe.

Podsumowując, dla dietetyka niezwykle ważną informacją jest cel diety, na podstawie którego określone zostaje zapotrzebowanie kaloryczne, a także prawidłowy rozkład mikro- i makroskładników. Specjalista przygotowuje spersonalizowany plan żywieniowy, uwzględniając czynniki mogące wpłynąć na powodzenie danej diety, alergie pokarmowe klienta lub jego preferencje.

  • Dieta w cukrzycy
    Cukrzyca typu 2. to choroba, która jest związana ze stylem życia – sposobem odżywiania, poziomem aktywności fizycznej, ewentualnymi używkami. Niestety sporą rolę odgrywa również uwarunkowanie genetyczne. Lekarze zwracają uwagę na […]
  • Charakterystyka diet oczyszczających
    Produkty spożywcze na półkach sklepowych są przesiąknięte różnego rodzaju „polepszaczami” smaku. Mówi się, że im produkt został bardziej przetworzony, tym będzie miał gorszy wpływ na organizm człowieka. Częste spożywanie tego […]
  • Dieta polecana na zwiększenie masy mięśniowej
    W zależności od wymarzonego celu dieta może się różnić od siebie nie tylko kalorycznością, ale również stosunkiem procentowym składników odżywczych. Podczas odchudzania główną zasadą diety jest utrzymanie ujemnego bilansu kalorycznego, […]
  • Ile posiłków dziennie należy spożywać?
    Jednym z najczęściej zadawanych pytań podczas „przechodzenia na dietę” jest to, ile posiłków dziennie powinno się spożywać. Okazuje się jednak, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Liczba posiłków […]
  • 5 najczęściej popełnianych błędów żywieniowych
    Prawidłowe nawyki żywieniowe powinny być kształtowane od najmłodszych lat życia. Niestety okazuje się, że osoby motywowane troską o swoje zdrowie, czy też chęcią zrzucenia paru nadprogramowych kilogramów, często nabierają przyzwyczajeń, […]