Dieta jest planem żywieniowym dopasowywanym do indywidualnym potrzeb – jest to odpowiedź na cele, które mogą polegać na chęci zmiany swojego wyglądu, a także zadbania o zdrowie. Rozróżniamy więc diety odchudzające, jak również specjalistyczne skierowane dla sportowców, oraz diety lecznicze, przeznaczone dla osób chorujących oraz tych, którzy kierują się chęcią zadbania o swój organizm i samopoczucie. Dieta powinna zostać dobrana w sposób uwzględniający indywidualne potrzeby oraz ewentualnej konieczności ograniczenia konkretnych składników spożywczych, które wynikają np. z alergii pokarmowych. Zapoznaj się z tekstem, by dowiedzieć się, w jaki sposób sporządza się dietę online.
Dieta online – jak sporządza się indywidualny plan żywieniowy?
Objawami nieprawidłowej diety może być szybkie przybieranie na wadze lub brak efektów odchudzania, ale również problemy związane z brakiem snu, nieprzemijającym zmęczeniem, uczuciem ciężkości itp. Doświadczony specjalista na podstawie udzielonych mu informacji przygotowuje plan dietetyczny, który będzie odpowiedzią na indywidualne potrzeby klienta, a jednocześnie pozwoli ukształtować prawidłowe nawyki żywieniowe. Przykładowo, osoby chcące schudnąć otrzymają spersonalizowaną dietę zorientowaną na ograniczenie codziennego spożycia kalorii przy jednoczesnym uniknięciu uczucia ciągłego głodu oraz tzw. efektu jo-jo.
Coraz większą popularnością cieszą się tzw. diety online, które sporządzane są na podstawie wywiadu telefonicznego lub przygotowanej w tym celu ankiety internetowej. Specjalista w trakcie opracowywania planu żywieniowego uwzględnia takie informacje jak m.in. wiek, waga oraz wzrost, a także przyjmowane lekarstwa, zdiagnozowane choroby, czy nawet ulubione składniki spożywcze – celem jest bowiem nie tylko przygotowanie diety skutecznej, ale również smacznej. Pytania zawarte w ankiecie dotyczą również takich kwestii jak ilość wypijanej wody, częstotliwość treningów i ich intensywność, a także ewentualne alergie pokarmowe.
Podsumowując, dla dietetyka niezwykle ważną informacją jest cel diety, na podstawie którego określone zostaje zapotrzebowanie kaloryczne, a także prawidłowy rozkład mikro- i makroskładników. Specjalista przygotowuje spersonalizowany plan żywieniowy, uwzględniając czynniki mogące wpłynąć na powodzenie danej diety, alergie pokarmowe klienta lub jego preferencje.