Z pozoru paradoksalna zasada diety ketogenicznej brzmi: ”Jedz tłuszcz, aby spalać tłuszcz”. Dieta ta często stosowana jest przez osoby odchudzające się, jednak czy słusznie? I czy faktycznie jest ona tak zdrowa i bezpieczna jak przekonują jej zwolennicy? Tego dowiecie się z tego artykułu.
Zasady diety ketogenicznej
Dieta ketogeniczna opiera się na zwiększeniu podaży tłuszczów względem węglowodanów. Przeciętnie dieta dorosłego człowieka składa się mniej więcej z 50 procent węglowodanów, 15 procent białka, oraz 35 procent tłuszczów. W diecie ketogenicznej zaleca się natomiast, aby aż 80-90 procent posiłków stanowiły tłuszcze, a tylko 10-20 procent węglowodany i białko. Zwykle organizm czerpie energię właśnie z węglowodanów, a dokładniej z glukozy. Powstaje zatem pytanie, z czego ma ją czerpać w przypadku diety ketogenicznej? Okazuje się, że takim źródłem stają się wówczas tłuszcze, które ulegają rozpadowi w procesie tzw. ketozy. Ciała ketonowe będące skutkiem tego procesu staja się nowym „paliwem” dla organizmu. Ketoza hamuje uczucie głodu, a do tego zwykle na początku powoduje przypływ energii. Zmniejsza się także ilość wody gromadzonej w mięśniach, dzięki czemu spada masa ciała.
Dieta ketogeniczna – stosować czy nie?
Z racji tego, że dieta ketogeniczna posiada także pewne skutki uboczne, jej stosowanie powinno być najpierw skonsultowane z dietetykiem online lub podczas wizyty w gabinecie. Owszem, pozwala stracić zbędne kilogramy, lecz w większości przypadków po początkowym okresie lepszego samopoczucia pojawiają się problemy z trawieniem i z koncentracją, zmęczenie oraz niepohamowany apetyt na słodycze. Dieta ta może także przyczynić się do zaburzenia perystaltyki jelit, a nawet pojawienia się kamicy moczanowej. Zdecydowanym przeciwwskazaniem do jej stosowania są choroby nerek, wątroby i trzustki. Dlatego zanim podejmiemy decyzję o radykalnej zmianie diety, warto skorzystać z usług wirtualnego gabinetu dietetycznego, gdzie uzyskamy profesjonalną poradę w tej kwestii.