dieta

Z pozoru paradoksalna zasada diety ketogenicznej brzmi: ”Jedz tłuszcz, aby spalać tłuszcz”. Dieta ta często stosowana jest przez osoby odchudzające się, jednak czy słusznie? I czy faktycznie jest ona tak zdrowa i bezpieczna jak przekonują jej zwolennicy? Tego dowiecie się z tego artykułu.

Zasady diety ketogenicznej

Dieta ketogeniczna opiera się na zwiększeniu podaży tłuszczów względem węglowodanów. Przeciętnie dieta dorosłego człowieka składa się mniej więcej z 50 procent węglowodanów, 15 procent białka, oraz 35 procent tłuszczów. W diecie ketogenicznej zaleca się natomiast, aby aż 80-90 procent posiłków stanowiły tłuszcze, a tylko 10-20 procent węglowodany i białko. Zwykle organizm czerpie energię właśnie z węglowodanów, a dokładniej z glukozy. Powstaje zatem pytanie, z czego ma ją czerpać w przypadku diety ketogenicznej? Okazuje się, że takim źródłem stają się wówczas tłuszcze, które ulegają rozpadowi w procesie tzw. ketozy. Ciała ketonowe będące skutkiem tego procesu staja się nowym „paliwem” dla organizmu. Ketoza hamuje uczucie głodu, a do tego zwykle na początku powoduje przypływ energii. Zmniejsza się także ilość wody gromadzonej w mięśniach, dzięki czemu spada masa ciała.

Dieta ketogeniczna – stosować czy nie?

Z racji tego, że dieta ketogeniczna posiada także pewne skutki uboczne, jej stosowanie powinno być najpierw skonsultowane z dietetykiem online lub podczas wizyty w gabinecie. Owszem, pozwala stracić zbędne kilogramy, lecz w większości przypadków po początkowym okresie lepszego samopoczucia pojawiają się problemy z trawieniem i z koncentracją, zmęczenie oraz niepohamowany apetyt na słodycze. Dieta ta może także przyczynić się do zaburzenia perystaltyki jelit, a nawet pojawienia się kamicy moczanowej. Zdecydowanym przeciwwskazaniem do jej stosowania są choroby nerek, wątroby i trzustki. Dlatego zanim podejmiemy decyzję o radykalnej zmianie diety, warto skorzystać z usług wirtualnego gabinetu dietetycznego, gdzie uzyskamy profesjonalną poradę w tej kwestii.

  • Dieta w cukrzycy
    Cukrzyca typu 2. to choroba, która jest związana ze stylem życia – sposobem odżywiania, poziomem aktywności fizycznej, ewentualnymi używkami. Niestety sporą rolę odgrywa również uwarunkowanie genetyczne. Lekarze zwracają uwagę na […]
  • Charakterystyka diet oczyszczających
    Produkty spożywcze na półkach sklepowych są przesiąknięte różnego rodzaju „polepszaczami” smaku. Mówi się, że im produkt został bardziej przetworzony, tym będzie miał gorszy wpływ na organizm człowieka. Częste spożywanie tego […]
  • Dieta polecana na zwiększenie masy mięśniowej
    W zależności od wymarzonego celu dieta może się różnić od siebie nie tylko kalorycznością, ale również stosunkiem procentowym składników odżywczych. Podczas odchudzania główną zasadą diety jest utrzymanie ujemnego bilansu kalorycznego, […]
  • Ile posiłków dziennie należy spożywać?
    Jednym z najczęściej zadawanych pytań podczas „przechodzenia na dietę” jest to, ile posiłków dziennie powinno się spożywać. Okazuje się jednak, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Liczba posiłków […]
  • 5 najczęściej popełnianych błędów żywieniowych
    Prawidłowe nawyki żywieniowe powinny być kształtowane od najmłodszych lat życia. Niestety okazuje się, że osoby motywowane troską o swoje zdrowie, czy też chęcią zrzucenia paru nadprogramowych kilogramów, często nabierają przyzwyczajeń, […]